Dalam Tinggal Tenang dan Percaya Terletak Kekuatanmu

Segenggam ketenangan lebih baik dari pada dua genggam jerih payah dan usaha menjaring angin. Pengkhotbah 4:6

Rasanya nggak nyaman ketika terjebak dalam situasi yang nggak enak. Capek secara emosional dan bisa merambat memengaruhi fisik.

But do remember this, peace is not the absence of trouble but the presence of Christ. Ketenangan itu bukan ketiadaan masalah, tapi kehadiran Tuhan di dalam hati kita. Tuhan mau hadir meski kita masih berdosa. Dan buat saya, ketenangan itu datang saat tinggal diam di kaki Tuhan ketika berdoa.

Anw, sudahkah kita berdoa mengawali Senin ini? Yuks bersandar pada-Nya, boleh sambil dengerin pujian STILL (Album Hope) dari penyembah favorit saya dan Adrian: Hillsong Worship . Menurut saya liriknya menggambarkan keadaan hening dan jiwa tenang secara tepat.

What’s New?

Her name is Dewi. I’ve known her almost a decade ago on her first move to Jakarta. We rarely meet up but our heart connects in a way.

On her last birthday I wrote her long letters. My first hand-written letter this year. I didn’t understand it but felt like there’s this urge telling me to take special time writing it.

So I took time. In result the Bday gift was late being sent.

Only after I sent it I understand why the universe did that. Dewi said she burst into tears as the letter seems like answering her wanders for the past several months. And by that I knew, I knew we need to catch up over a cup of coffee (our fave liquid. Lol).

So one noon we’re sitting at Pison Coffe next to Grand Indonesia. Catching up. We talked and talked. I told her I was astonished by her and Epat’s achievement, how I was proud of them. Really I am. Then she asked me what’s new about me. So I told her recent occurrences in my life. She smiled. A very warm one and some comforting words uttered afterwards.

A friend knows. A friend understands. Thank you for our friendship Dewi. Thank you for inspiring me to push myself training for a 100 km cycling. I am working on it. ☺️ Thank you for always reminding me that your ears are always ready, by that I know you have my back.

Let’s do it again soon. Make it longer next time. Love you, always. You, cute girl with the bangs! 😊😁

Training for a 100 KM Cycling

Inspired by @Dewikr and @tiyokpras who have been doing 100 km as easy as breathing, I plan on doing it too. So the past two months I’ve been rebuilding my stamina, developing my endurance and durability and training myself for this milestone. Boy, I am nervous. 😅

Anyway, couple of weeks ago I was challenged by Adrian to go for 60 km and I just did it! I managed to cycle that far. Hopefully soon can go for a 100 km. I’ve got the best cycling buddy who’ very determined on pumping my spirit up. Eventhough sometimes his short comments were quite annoying. 😅🤦🏻‍♀️

“Itu tanjakannya dikit doang kok. Pendek gitu.”

“Kan abis makan mie ayam, lewat flyover aja ya.”

“Baru 40 km, belum capek kan?”

“Average speed-nya dinaikin dikit ke 17-18kph.” (Padahal gue udah megap-megap 😅).

See, super annoying, right? 😅😅 Still I am aiming for a 100 km, wish me luck!

Best cycling buddy slash bodyguard. Lol

Dikelilingi Orang Baik

Kali kedua beribadah memperingati Kenaikan Yesus Kristus saat pandemi. Jujur, udah kangen banget ke gereja tapi ya mau gimana lagi sementara ini masih daring dulu. Ohya, Firman Tuhan peringatan kali ini diambil dari kitab Pengkhotbah 3 mengenai ketetapan Tuhan.

Untuk segala sesuatu ada masanya, untuk apapun di bawah langit ada waktunya.

Baca lebih lanjut

Your English Tutor for Today

Sekitar 2 bulan lalu seorang kolega (eh keknya lebih tepat disebut teman karena kami nggak cuma ngobrolin kerjaan aja) menawari saya mengajar kelas Bahasa Inggris Terapan untuk sekolah kedinasan di kantor kami. Terus terang saya kaget, sudah lama rasanya sejak terakhir saya mengajar. Seingat saya di tahun 2013. Begitu mulai hamil Basti, langsung stop semua dan memilih tidak mengajar sama sekali. Bahkan saat cuti 3 tahun saya tetap nggak kepikiran mengajar privat atau apalah gitu buat mengisi waktu.

Mengajar seolah menjadi kata dan kegiatan yang terlupakan. Jadi tawaran teman itu seperti membangkitkan sesuatu dari kubur. Awalnya saya ragu tapi sang teman berusaha meyakinkan dan kelasnya pun akan berjalan daring karena pandemi. Akhirnya saya luluh. Yah, kalo daring kan itung-itung saya latihan come back mengajar kan. Hehehe.

“Gue udah lama nggak ngajar, Bok!”

“Pasti bisalah. Kayak naik sepeda, lupa bentar terus inget.”

“Hahaha, semoga nggak kecewa ya. Kasih waktu buat persiapan.”

“Beres!”

Long story short, sudah minggu ke-5 perkuliahan berjalan dan… I love every bit of it! Well, suka menyiapkan bahan ajarnya dan Kegiatan Belajar Mengajarnya. Tapi kalo soal administrasinya; bikin RAT, SAT, dkk., Duh… Kok saya tetap malas ya. Hahaha. Mungkin itu sebabnya saya lebih cocok jadi tutor aja dibanding lebih serius di profesi ini.

Baca lebih lanjut

May is a Happy Sway

I thought they forgot but they didn’t ☺️☺️ Though it was no biggy since we were occupied with this church thingy. But when the bouquet came in the evening while I was busy preparing meal for dinner, I couldn’t be more thrilled. They really surprised me.

Aw, you guys…. Thank you 😍 Thank you for the love. Thank you for lotta hugs and kisses I received everyday. Thank you for being my guys.

Mother’s Day 2021

Happy Mother’s Day to all the moms in the world. Who have been working so hard expressing love to family, hubbies and children, sometimes sacrificing own interest for the interest of them. May God grand your heart desire for the best of your family and yourself too.

Putting the pic from Mother’s Day in 2020 here since I didn’t make any post last year. Lol. Once again, Happy Mother’s Day. Let’s sway in happiness, ladies! Our own created happiness. 😍😘

Tidak Hari Ini

Khotbah Kebaktian Minggu hari ini sungguh menarik, diambil dari Kejadian 50:15-21 tentang Nabi Yusuf. Kisah hidup Yusuf sendiri menurut saya luar biasa. Diperlukan tidak adil oleh saudara-saudaranya, dibuang ke sumur lalu dijual ke saudagar Mesir. Karakternya benar-benar tangguh namun di sisi lain lembut hati karena memutuskan untuk mengampuni saudara-saudaranya. Bahkan menampung mereka saat terjadi kelaparan hebat di Tanah Kanaan.

Dibandingkan dengan saya sih jauh banget. Hahaha. Tidak seperti Yusuf yang abis dijual, dijadikan pelayan kemudian difitnah Tante Potifar -trus masih belum abis juga apesnya-,  dipenjara lalu dilupakan hingga 2 tahun lamanya, saya cuma:

Dikirimi text panjang-panjang sampe pusing bacanya padahal saya sedang kemalangan mengurus anak sakit.

Baca lebih lanjut

Body Don’t Lie

“How do you feel when writing those from scale 1-10?”

“Deep rage. 10/10.”

“How do you feel after?”

“Relief but extremely exhausted.”

“Common response. Any other physical symptomp?

“Nausea. I vomit a little after each writing. Oh, and headache.”

“Understandable. Your body responding it. Imagine holding the wrath any longer, what can it do to your health? Or imagine bashing that rage to your family or the colleagues in the office. Imagine the damage.”

Imagine the damage

“Wow, aren’t you talking what ifs now? What if I didn’t release it? What if I didn’t write those.”

And she laughed. “The concern is your health, both emotionally and physically. I know it’s not easy. You worked hard. Good you released it through writing. Anything else?”

“Nothing. I’m done with all these shit. I’m just tired. Enough.”

“What should you do when you’re tired?”

“Rest.”

“Do it.”

“Oh, and pamper myself a little. Maybe cleansing in a bath up covered with petals. Just because.”

Body don’t lie. Next time I find myself uncomfortable with something or someone, will protect myself, my vibe and energy from the beginning. As I recalled I felt weird to that person even from day 1 when we met. Shall try to listen for its sign more.